Eddig se teljesen értettem, mi értelme 365 napból 395-öt csinálni. A jelek szerint az IMF (nemzetközi valutaalap) sem. Illetve pontosítanék - csak hogy máris ellentmondjak magamnak: mind szerénytelen személyem, mind az IMF értettük, hogy mi értelme egy virtuális 13-ik hónapnak. Amit egyikünk se ért: komolyan azt gondolja bárki is, hogy van erre fedezet?! Lári-fári...

Teljesen világos, hogy van az országban két, az állam által pénzelt társadalmi réteg, akik keresete ezen ok miatt a piacihoz képest jelentősen szerényebb. Ez a két réteg a nyugdíjasok és a közszolgák. A nyugdíjas gyakorlatilag már semmilyen társadalmi hasznosságot nem hordoz, így ha nem lenne szavazati joguk, a kutyát se érdekelné az államvezetésben, ha éhenhalnának váratlanul - de szerencséjükre van szavazati joguk, és mivel rengetegen vannak, ezért rengeteg szavazatot jelentenek. A közszolgák fontosságát nem boncolgatom, totál egyértelmű, hogy ha nem mennek dolgozni, az gáz mindenkinek.
Mit akarok ebből kihozni? Lássuk. Az ember az év legtöbb időszakában már megtanul a kevéssel is gazdálkodni, és nem igazán hőzöng, maximum morog egy kicsit otthon. Van azonban egy hónap, azon belül is egy neves esemény, amire mindenki 2-3 havinak megfelelő fizetést költ el, mert annyira ciki ha xy rokon nem a szívének kedves haszontalan kacatot találja a bokor (bocsánat: karácsonyfa) alatt. Arról nem beszélve, hogy előtte és utána is valamiből meg kell etetni a zabálni érkező - soha nem látott - ismerősöket és rokonokat a nagy ünnepi hangulat közepette.

Lássuk be: ordas botrány lenne abból, ha az emberek nagy részének nem jutna decemberre elég pénz.

Így viszont, hogy kapnak, legalább csöndben maradnak - sőt még örülnek is neki. Mert mi az egyszerűbb: kapni, vagy követelni azt, ami jár? Kapni, persze. Ha mind a két réteg a nygdíjasok követelnék a bérnyugdíjemelést (egyáltalán létezne egy olyan, hatékonyan működő civil szervezet, amely képes ezt kiharcolni a kormányból - mert a 80 éves bácsi a járókerettel tényleg nem jó ha tüntetni megy), ahhoz egyrészt kitartónak kéne lenni, másrészt pedig meg kéne tanulni bánni a pénzzel, spórolni 11 hónapon keresztül, stb. Ez nagyon nehéz. Különös szellemi képességet követel. Annyira különlegeset, hogy csak ők nem képesek rá az egész országban. Mert ha képesek: mi a fene szükségük 13-ik havira, akkor mire fel jár az nekik? Akkor tessen úgy gazdálkodni, ahogy azt bárki hétköznapi, normális ember teszi rajtuk kívül, és nincs ilyen gond. A kőműves segédmunkás is kibekkeli valahogy a karácsonyt, pedig lehet hogy annyit se keres mint egy nyugdíjas, pláne annyit nem mint egy közszolga (nyugdíja meg egyáltalán nem lesz, ugye).

Hungarisztán mélyen tisztelt, az állampolgárok valós érdekeit a nemzeti törvényhozásban képviselni hivatott képviselőink: Legyenek kedvesek észben tartani, hogy egy átlagos év 365 napból, 52 hétből, és 12 (azaz tizenkettő) hónapból áll! Az adófizetők pénzéből pedig ne a szavazótáborukat, hanem azokat etessék, akik majd annyi pénzt fizetnek vissza, amiből a szavazótáboruk is jóllakhat. Ehhez tényleg ekkora nagy ész kéne? Jaj ugyanmár.

A lózungok nyomatása, az megy. A problémák felderítése, kiküszöbölése - az nem. Aztán meg dögöljön mindenki éhen, mert néhány szerencsétlen, az Országos Tébolydában úri kedvében kidobálta a pénzt az ablakon.

És itt most fontos megjegyeznem: nem azt mondom, hogy az állam hagyja éhenhalni a nyugdíjasokat, hanem azt, hogy mindezen nem kéne problémázni akkor, ha már jóval korábban ésszerűsítették volna a szociális ellátórendszert, és nem pártpolitikai célokra használták volna fel.

Kommentek után már világos, miért alakult ki a 13-ik havi bér a közszolgák esetében - köszönöm ezúton is a felhomályosításomat -, de továbbra sem világos, hogy a nyugdíjakra miképp értelmezhető ez, illetve, hogy ebben az esetben - ha a kormány ésszerűen gondolkodik - miért a közszolgáktól vették el a járandóságot. Hol találni ebben a döntésben felelősséget, következetességet? Miért nem ésszerűsítették a nyugdíjrendszert 20 év alatt, a lózungokkal tömött értelmetlen politikai kampányokra fordított pofátlanul súlyos összegeket miért nem a szavazótáboruk életviteli és életmódbeli felvilágosítására fordították dacára annak, hogy a legnagyobb problémák itt jelentkeznek: sokszor feleslegesen terhelik emiatt az OEP-et, sokszor olyan gyógyszerekre fogynak el fél és egész nyugdíjak, amikre a megfelelő életvitel mellett vagy nem, vagy alig lenne szükség (nem a kivételekre gondolok). Hol van ebben az előrelátás?

 » PHP-Sparcle.com
  • Ha saját webes megjelenésre vágysz.
  • Ha a meglévő oldalad lassú, hibás vagy biztonságtalan
  • Ha a régihez vagy ahelyett új dolgok kellenek

A bejegyzés trackback címe:

https://nonplusultra.blog.hu/api/trackback/id/tr36736504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NightLord 2008.10.28. 15:11:51

A roppantul tájékozott postoló figyelmét felhívnám arra a tényre, hogy 13. havi fizetés 2007. júniusa óta nem egy öszegben, hanem 12 részre osztva, a havi bérhez hozzáírva kerül kifizetésre. Előtte egyébként néhány évig januárban fizették, decemberi kifizetés utoljára talán 2003-ban volt.
Egyébként kurvára nevetséges, hogy mindenki az elnevezésen lovagol, nem kurva mindegy minek hívják? Azt kéne megérteni, hogy ez nem pluszjuttatás, hanem közszférában az éves fizetés 7.6%-át ilyen formában fizetik ki és kész, körülbelül 60 éve így működik a rendszer, ez egész egyszerűen a kereset szerves része. Semmi különleges nincs ebben, ellenkező hírszetelésekkel szemben multicégnél is előfordul ez a gyakorlat.

A valóság tehát az, hogy "a 13. havi pluszjuttatás" elvonása nominálisan 7.6%-os keresetcsökkenést fog eredményezni. Mindezt azok után, hogy 2007-ben 0 (nulla) volt az emelés (éves infláció eközben 7.5%), 2008-ban 5% (infláció 6.5%). Valójában tehát a 7.5%-os reálkereset csökkenéssel a "13. havi pluszjuttatás" elvétele már 2007-ben megtörtént, az újabb elvonással, ha úgy tetszik, most már a 12. havit fogják elvenni. Mit szeretnél, mennyit vegyenek még el?

NightLord 2008.10.28. 15:22:14

Még annyit teszek hozzá, hogy amennyiben sor kerül az illetményalap nominális szinten hagyására, akkor az a 4%-ra tervezett infláció miatt a 7.6%-os nominális csökkentés mellett további 4% reálkereset-csökkenést fog eredményezni.

Ez így mindösszesen 22%-os reálérték-csökkenést jelent 3 év alatt, és még bele sem számoltam a 2006-2007-es járulékemelések miatti effektív nettó bércsökkentést. Remélem boldog vagy.

Kodomo 2008.10.28. 16:13:23

Azért volt anno egy 50 %-os korrekció, nem? Mondjuk jól el is inflálódott már mostanra.

Egyébként meg: január, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, december, fletó, viktor.

NightLord 2008.10.28. 16:34:04

A közalkalmazottaknál a 2002-es választások után volt ugye az 50%, köztisztviselőknél még a viktorék idején, 2001 körül, hogy pontosan mennyi azt nem tudom, nagyságrendileg hasonló.
Viszont ezeknek az emeléseknek az elinflálása fokozatosan zajlott már az előző ciklus idején is. Csak hogy érzékeld az arányokat, 2002-2008 között az összesített, 7 éves infláció olyan 40% körül volt.

NightLord 2008.10.28. 16:40:30

Még valami. Ezt speciel konkrétan én sem tudtam, de valaki leírta hogy mi a pontos eredete a 13. havi fizetésnek a közszférában, ez pedig a következő:

Eredetileg a közszolgák hetente kaptak fizetést, és valamikor a két világháború között született meg a döntés, hogy áttérnek a havi bérkifizetésekre. A havi bérkifizetést 4 heti bérrel tették egyenlővé, mivel azonban az 52 hétben a 4 13-szor van meg, ezért abban állapodtak meg, hogy a 12 havi kifizetés után fennmaradó 4 heti fizetést egy összegben, év végén kapják meg a közszolgák. Így lett az évi 52 heti fizetésből 13 havi kifizetés.

Lehet tovább kelteni a hangulatot.

prometheus_X 2008.10.28. 17:25:44

Köszönöm az észrevételeket, amit lehet azt javítok, amit nem, arra a jövőben jobban odafigyelek.

prometheus_X 2008.10.28. 18:10:23

NightLord: Igyekeztem korrigálni az észrevételeid alapján a posztot, de a jelenleginél jobban nem sikerült volna megoldanom anélkül, hogy újra ne írjam. Remélem így is értelmezhető.

Egyébként akárhogyan is nézem, akármi is a 13-ik havi bér eredete, ennek az intézménynek már régen nem kéne léteznie, mert felesleges. Sokkal értelmesebb volna szerintem megemelni a juttatásokat, és eltörölni a 13-ik havit. Az állami ellátórendszer egy katasztrófa gyakorlatilag, már szerettem volna írni erről, és biztosan még fogok is - jóval átgondoltabban igyekszem majd - de ez most csak egy kiragadott terület volt a sok apróság közül.

NightLord 2008.10.28. 20:09:22

"Sokkal értelmesebb volna szerintem megemelni a juttatásokat, és eltörölni a 13-ik havit."

Ezzel maximálisan egyetértek. Egyébként 2007. júniusa óta ebbe az irányba haladtunk, miután ekkortól a 13. havi 1/12 részét minden hónapban a havi fizetéssel együtt fizették ki. Innentől kezdve az alapilletmény arányos emelésével együtt ki lehetett volna vezetni nyugodtan az intézményt.

NightLord 2008.10.28. 20:10:40

Egyébként köszönöm, hogy figyelembe vetted a kommentjeimet.

NightLord 2008.10.28. 20:40:52

Kommentek után már világos, miért alakult ki a 13-ik havi bér a közszolgák esetében - köszönöm ezúton is a felhomályosításomat -, de továbbra sem világos, hogy a nyugdíjakra miképp értelmezhető ez,

Nyilván költői a kérdés, dehát mondjuk, a 13. havi nyugdíj léte politikai döntés következménye, szintiszta szavazatvásárlás. Egyébként a korábbi analógiát felhasználva 13. havi nyugdij = 8% nyugdíjemelés éves szinten. Csak így jobban hangzik, látványosabb, szimbolikusabb. De a lényeg ugyanaz, a nyugdijasok a szavazataikért cserébe kaptak "soron" kívül 8% emelést úgy, hogy a nyugdíjkasszában sosem volt rá fedezet. De azért ne féltsük a sorsát, az intézmény nagyrészben még a mostani "megszorítást" követően is megmarad. Az eredmény annyi, hogy ezek után nem 235 milliárdot fogunk rá költeni egy évben, hanem "csak" 175-öt..

Másképpen nézve a dolgot: a kormány a kiadáscsökkentést úgy oldja meg, hogy a 3 millió nyugdíjasra összesen 60 milliárddal költünk kevesebbet, míg a 700 000 közszolgára 180 milliárddal...
süti beállítások módosítása