Mélyen elgondolkodtató - és egyben igen aggasztó - évértékelő beszédet tartott a minap Orbán Viktor a Millenárisban. A politológusok körében is egyre népszerűbb gondolat, miszerint a két nagy párt meghasonlott önmagával, nem teljesen új, de itt és most nem szeretnék arról beszélni, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP hogyan kerülhetett abba a helyzetbe, hogy a legvadabb vadkapitalista intézkedések egész sorát kezdeményezze.

Itt és most arról fogok írni, hogy a Fidesz elnöke kimért fokozatossággal, ám következetesen közelít az eurokommunizmus politikai ideológiájához - és mindehhez alig fogok mást tenni, mint az évértékelő beszédből szemezgetett konkrét idézeteket összevetni az említett ideológia alapdefinícióival.
Azt már csak említés szintjén hozom fel, hogy messze gyanús, amikor egy nevében fiatal demokrata pártot 20 éve vezeti ugyanaz az ember, aki ráadásul mára 40 év körüli (ez ha nem is öreg, de semmi esetre sem fiatal)...

„A megújulás át fogja rajzolni a politikai, gazdasági, de még az is előfodrulhat, hogy a földrajzi térképeket is. Másképpen működik majd a gazdasági rendszer. Sőt, talán még a leharcolt és megfáradt kapitalizmus helyett könnyen lehet hogy még a neve is más lesz.

Ez a vízió például egyetlen kommunista irányzattól sem idegen. Az egész beszédnek ez egy alap építőeleme volt, így önmagában nem is értelmezhető, azonban az irányultsága a beszéd későbbi pontjaiból egyértelműen megmutatkozik: Orbán Viktor elutasítja a kapitalizmust!

„Amíg a piacgazdaságnak lassú, egyszerű, és országhatárok közé szorított szereplői voltak, addig senki sem igényelte a szabályozást. Azonban [...] Európa keleti felét, és Ázsia jelentős részét is eluralta az esztelenül túlszabályzott gazdaság, amit szocialista tervgazdaságnak neveztek.”

Ennek a részletnek apró, de lényegi jelentősége van az elképzelésemet tekintve. Orbán itt arra utal, hogy elutasítja a szocialista államszervezetet, ami egy demokrata embertől persze nem lenne idegen, de szeretném hangsúlyozni: az eurokommunizmus elvei szerint áttételesen végrehajthatatlan is (ezt a Leninista és Sztálinista irányzatok és azok továbbfejlesztett változatain megvalósult berendezkedésekben láthattuk), és így ütközik az egyik legfőbb irányelvvel: A forradalom, és erőszakmentes váltás (a kommunista társadalomra) irányelvével.

„...sőt, néha még Nyugat-Európa is lépést tévesztett, ami nem meglepő, hiszen az egészet ők találták ki...”

Ez a rész a szocialista tervgazdaságra utal (közvetlenül előtte konkrétan is elhangzik). Csak azért emeltem ki, mert a legtöbb kommunista irányzat pont az eurokommunizmusra kiáltja ki, hogy az eurokommunizmus a burzsoák taktikája a kommunizmus ellen, és hogy az eurokommunisták a kapitalisták megbízására jelentek meg. Ha elfogadjuk ezt a támadási felületet, akkor a fenti részlet felfogható lehet akár ellenvádnak is, egyfajta eurokommunista hazabeszélésnek a leninista-sztálinista rendszerideológia ellen. Legyen a fenti részlet bármennyire is tényszerű, nem tudom mással magyarázni, hogy mi keresni valója van egy magát nyugat-orientált pártnak beállító szervezet elnökének a beszédében. A történelmi áttekintés csak a valóság köntöse, a közbefűzött kommentárok, kitérők az egész beszédben érezhetően Orbán Viktor egyéni véleményét tükrözik.

„...jómagam is beszéltem és írtam arról, [...] hogy a piac mindenhatóságának a dogmáján túl kellene lépni. Új alapelvekre kell helyezni a jövőt. [...] Ha működik láthatatlan kéz - vagy kezek - az Magyarországon azok leginkább olyanok, amelyek az emberek zsebéből varázsolják ki a nehezen megkeresett forintjaikat.”

Ez a részlet nagyban alapul az elsőként idézettre. Ugyanakkor tovább bővíti azt, rejve ("a láthatatlan kéz") akár a burzsoáziára is utalhat. Másfelől az eurokommunizmus - szemben a "hagyományos" kommunista ideológiákkal - progresszivista, változás- és haladás párti.

„A világnak előbb vagy utóbb be kell látnia, hogy mégiscsak ésszerűbb a pénz és ideológiák helyett az embert állítani a központba.”

Az eurokommunizmus legjelentősebb újítása, hogy individuum-párti, maga a kommunizmus pedig természetéből fakadólag tőke és pénz ellenes. Itt megemlíteném tehát a vonatkozó ideológiai irányelveket: feminizmus, szabad szexuális orientáció, a szabad sajtó védelme, beszéd és vélemény-nyilvánitási szabadság védelme, és minden nem gazdaságra vonatkozó individuális szabadság.

„...vagyis munkát és jövedelmet kell biztosítani az embereknek, és közben meg kell fékezni a bankok és tőzsdei cégek korlátlan pénzteremtési lehetőségét. Ezért a nemzetállamok ellenőrzése alá kell vonni a nemzeti pénzpiacokat, és a nemzetállamok feletti ellenőrzés alá kell vonni a nemzetközi pénzpiacokat. A sikerre komoly esély van.”

Itt elékezzünk az első idézett részben kiemelt mondatra: "Sőt, talán még a leharcolt és megfáradt kapitalizmus helyett könnyen lehet hogy még a neve is más lesz.". Tegye fel a kezét, aki tudja, hogyan hívják azt a kapitalizmushoz nagyon hasonló, demokratikus ideológiát, amely csak abban tér el a kapitalizmustól, hogy megvonja a piac szabadságát! Súgok: eurokommunizmus.
(Megj.: a vicc az egészben, hogy a beszédnek ezen a pontján Orbán Viktort jól meg is tapsolták.)

„...el tudták volna Önök képzelni, hogy a Hitel szerzője, Szécheny, részt vett volna egy olyan kormányban, amely nyakló nélkül vesz fel hiteleket, amit aztán jóléti kiadásokra költenek - vagyis nincs fedezete mert a fölvett pénz (hitel) egy huncut garast se termel...”
[...]
„Van állami egészségügy, van állami nyugdíjrendszer, van állami szociálpolitika, és valójában ezek nem tehertételek, hanem a válság elleni küzdelem oszlopai. Ha ezek nem lennének...”

Ez a két idézett rész leginkább az önellentmodásosság miatt válik érdekessé, illetve azért, mert azt a képtelenséget sugallja (míg először ezt cáfolja), hogy a felsorolt jóléti rendszerek egyrészt nem tehertételek (hát már hogyne lennének azok), másrészt, hogy a válság leküzdésére lettek megalkotva. Ezutóbbi nyilvánvaló badarság minden olyan esetben, amiben a válságot nem kapitalizmusnak hívják.

„...a válság sokmindenre följogosít bennünket, olysmit is ki lehet mondani, amiért korábban ideológiai botozás járt: hogy az állam gyengítése helyett erősíteni kell a rendet, erősíteni kell az államok irányítási és ellenőrzési jogait...”

Vessük itt össze ezt a részt azzal a korábbi állítással, miszerint "meg kell fékezni a bankok és tőzsdei cégek korlátlan pénzteremtési lehetőségét. Ezért a nemzetállamok ellenőrzése alá kell vonni a nemzeti pénzpiacokat". Ez eleve azt a benyomást kelti, hogy a Fidesz eddig rejtegetni kényszerült valódi ideológiai hovatartozását, de vessük össze ezt ezzel a következő kijelentéssel:

„...ehhez első sorban munkára van szükség. [...] be kell vetni a tömeges közmunka végzés eszközét is.”

Összefüggéseit tekintve - még a kipontozott, számomra magyarázkodósnak tűnő részt is beleszámítva - ez bizony summa summarum közelebb áll a kommunista ideológiához, mint a szabadpiacihoz.

Ezt követően Orbán szép lassan átlavíroz a kormány tevékenységének(?) kritizálásának vizeire, a témát tekintve ez már engem nem érdekel, nem tartozik ide. Ugyanakkor meg szeretném jegyezni, hogy - és ebben Orbánnal is egyet tudok érteni - egy nem cselekvő kormány meg nem történt, pusztán harsogott tevékenysége és pótcselekvései nem értem, hogyan képezhetik kritika alapját közel 1 óra terjedelemben.

Végezetül egy Orbán féle potenciális örökzöld: „életveszélyes, mert veszélyes az életre

:)

A bejegyzés trackback címe:

https://nonplusultra.blog.hu/api/trackback/id/tr73986545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása