Kérdés, hogy ez a döntés hová is vezet. Szerintem sok tanúsága van ennek az EP választásnak, de a nagyja egész biztosan csak évek múlva fog lecsapódni, addig is verhetem a fejemet a falba. Mindenek felett az is végérvényes megállapítást nyert számomra, hogy amelyik párt fényt képes gyújtani a sötét nógrádi, jász-nagykun-szolnoki és szabolcs-szatmár-beregi agyakban, az feltehetően el fogja követni a világ nyolcadik csodáját.

Rövid véleménnyilvánító körképemet a kispártokkal kezdeném. Az egyik szemem sír, a másik csak könnyezik. Lássuk:

Zöld Baloldal, Munkáspárt
Egyáltalán nem meglepő módon egyáltalán senkit se érdekelt a ZB felhördülése annak ellenére, hogy rengetegen várták tőle a sikeres szereplést az MSZP kárára. Ez nem következett be, hogy az MSZP szavazói hová lettek, arról majd később. Az biztos, hogy a ZB-nek még sok dolga van. Például kevésbbé egetverő hülyeségeket kéne kitalálniuk a jelenlegi céljaiknál. A várakozásomnak megfelelően a ZB az elődöntőbe se tudta kvalifikálni magát. A Thürmer féle formációnak legalább volt annyi pénze hogy megvásárolja a szükséges számú kopogtató cédulát, de sok vizet ők sem zavartak. Jó lenne ha eltűnnének végre a süllyesztőben.

MCF
Velük a korábbi posztomban nem foglalkoztam, de a későbbiek során mindenképp drukkoltam a pártnak. Mindenképpen szükség van egy erős roma pártra Magyarországon, mivel a romák sorsa tényszerűen értékelve úgy tűnik, egyetlen pártot sem érdekel egészen addig amíg nem jön szóba a szavazati erejük. Több egyéb ok mellett ezt gondolom fő oknak abban, hogy a többségi társadalom állandóan konfrontálódik ezzel a kisebbséggel, illetve hogy az ezt a konfrontálódást meglovagoló párt képes volt megnyerni magának a szavazók 15%-át. Legyen végre Magyarországon egységes, erős roma politikai szervezet, mert ez használna mind a romáknak, mind a magyaroknak.

LMP-HP
A mai napig nem látom pontosan, hogy miért volt szüksége az LMP-nek egy olyan szövetségesre, amelynek a létezése óta lepkefingnyi hangja sem volt, szimpatizánsainak száma pedig feltehetően ezzel arányosan konvergálnak zérushoz. Ettől eltekintve is számomra enyhe csalódást okozott az eredmény. Igaz, hogy a 2,6% több, mint az SZDSZ-é és már ez önmagában is üdítő, de ennél többet vártam, és felteszem, a rájuk szavazók mintegy fele is így van ezzel. Ha az LMP beváltja ígéretét, miszerint tovább folytatja a politikai tevékenységet, azt hiszem nekik kell a legtöbbet tanulniuk a következő választásig. Meg kell tanulniuk markánsabbnak lenni, és jó lenne arra is rádöbbenniük, hogy az emberek túlnyomó többsége idehaza önző állat, és nem érdeklik őket a globális zöldségek. Ez nem az emberek hibája, ez a korábbi kormányok és pártok hibája. Az az ember, akinek nincsenek megélhetési gondjai tud csak gondolkodni közösben. Karakteresebben kell foglalkozniuk a magyarság egészét érintő kérdésekkel is, mert a magyar emberek többségénél - teljesen jogosan - a saját nemzete, országa ügyei elsődlegesebb prioritásúak mint az EU-s zöld ügyek és a Critical Mass. A pártszövetség jól mozgósított, de a főprobléma a fókusz iránya és nem az ereje volt eddig. Ennyire fiatal kezdeményezésnek jobban kéne figyelnie a véleményekre és sokkal proaktívabbnak kéne lennie.

Jobbik
Amikor megláttam a végeredményeket, csak annyit tudtam mondani magamban, hogy "te jó ég". Úgy fest, hogy a magyar szavazók hatoda a Jobbikkal büntette az MSZP-t és az SZDSZ-t. Ide érve jegyezném meg, hogy itt látszik, hogy az LMP elhibázta a célzásokat, ugyanis sejthetően a Jobbik szippantotta el azokat a korábbi SZDSZ és MSZP szavazókat is, akiket egyébként az LMP-nél sokkal inkább tartottam volna reálisnak felbukkanni. A 15% nagyon sok egy szélsőséges pártnak. Abban sem feltétlen vagyok biztos, hogy a Jobbik képes lesz helyesen feldolgozni ezt a győzelmet. Statisztikailag ugyanis hiába nyert a Fidesz, a magyar politikáról alkotott vélemény szempontjából a Jobbik az utolsó szeg a koporsón. Markáns megjelenésükkel és kommunikációjukkal sikeresen döntötték romba az SZDSZ-t és az MSZP-t. Ennek a két pártnak a teszetoszaságát és impotenciáját ez a 15% szemmel is jól láthatóan a végletekig megunta és megutálta.

MDF
Kisebb csoda valósult meg az MDF 5,3%-ával. Egészen döbbenetesnek mondható, hogy van még olyan ember, aki a létező legsemmitmondóbb politikai erőre is képes szavazatot leadni a megannyi botránnyal és gyanús üggyel tarkított sok-sok esztendő után is. Kétségtelen, hogy Bokros remek lobbista lesz Brüsszelben, kérdéses viszont, hogy miért fog lobbizni. Saját sejtésem, hogy mandátumával eggyel csökkent az értelmesen elhasznált mandátumok száma. Sebaj, annak az 5,3%-nak a lelke rajta.

SZDSZ
Ha igazságos akarok lenni, azt mondanám, hogy annyi szót érdemel ez a szánalmas alulszereplés, ahány százaléknyi szavazatot kapott a párt. És így is fogok tenni. Az SZDSZ a kutyának sem fog hiányozni, nyugodjék békében.

MSZP
A brutális vereséget szenvedett párt kizárólag saját magának köszönheti hogy idáig jutott. Hiába mondja Lendvai, hogy legnagyobb politikai riválisuk a Fidesz, sajnos a számok alapján reálisan inkább a Jobbik az ő súlycsoportjuk. Halálos ítéletet mondott Magyarország a tehetetlenség és a posztkommunista érán kinőtt politikai penész felett a mai napon. Hiába mondja Lendvai, hogy még sokat kell dolgozniuk, magyarország véleménye ma azt mutatja, hogy a legjobban akkor tennék, ha abbahagynának mindent amit csinálnak és leülnének pihizni egy pettyet. Ezt az egyértelmű üzenetet pedig a Fidesz és a Jobbik szavazatainak útján próbálták belesulykolni az elvássott szoci fejekbe - úgy tűnik sikertelenül. Természetesen korai lenne még leírni az MSZP-t a politikai palettáról - sajnos - ugyanakkor véleményem szerint biztos, hogy elindult az őt megillető úton az emésztőgödör felé. Legalább újabb 20 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy Magyarország az MSZP-re ne mint egy sikertelen kísérletre emlékezzen a nagy többség.

Fidesz
Magyarország két dolgot mutatott meg a Fidesz mindent elsöprő győzelmével. Elsőként azt, hogy elege van a kormányzásból és be akarja fejezni a félbehagyott rendszerváltást. Másodikként azt, hogy abszolút vevő a demagógiára. A gond csupán az, hogy ez a két dolog erősen üti egymást és az emberek pár hónap elteltével rá fognak jönni, hogy az EP választás semmilyen formán nem befolyásolja a belpolitikát, minden marad a régiben. Ez csak és kizárólag akkor nem fog megtörténni, hogy a következő hónapokban az SZDSZ összeomlása magával rántja az MSZP kormányát is, mivel akkor elkerülhetetlenné fog válni az előrehozott magyar parlamenti választás. Egy ilyen belpolitikai válság szinte kizárólag a Fidesznek kedvezne. Nem arról van szó, hogy félek a patásorbántól, csupán arról, hogy az önellentmondásokkal tarkított fűt-fát ígérgetés reálisan nézve nem fogja elhozni a megváltást Magyarországra, sőt. Magyarország túlzásokba esik. Túlzott a Fidesz ereje, és túlzott az MSZP sorvadása. Túlzás a Jobbik 15%-a is. Ez összességében semmi jóra nem fog vezetni, de őszintén kívánom, hogy a történelem engem cáfoljon meg, és ne azt a 56%-ot, akik szerint nyilvánvalóan hülye vagyok.

 » PHP-Sparcle.com
  • Ha saját webes megjelenésre vágysz.
  • Ha a meglévő oldalad lassú, hibás vagy biztonságtalan
  • Ha a régihez vagy ahelyett új dolgok kellenek

A bejegyzés trackback címe:

https://nonplusultra.blog.hu/api/trackback/id/tr621170453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.07.20. 22:03:31

„a Jobbik az utolsó szeg a koporsón.”

Tökéletes. Az országén.
süti beállítások módosítása