Az egyik friss közvélemény kutatás szerint 1%-on van az MDF, az SZDSZ, és az LMP. Igazából egyik sem meglepő, de összességében nézve az eredményt mégis meglepő. A paradoxon abban áll, hogy eddig legalább meg lehetett magyarázni, hogy a szavazók egy része eltűnt, másik része pedig másik párthoz állt. A mostani kutatásból viszont leginkább úgy tűnik, hogy kezdenek kámforrá válni a választópolgárok: mással nem magyarázható, hogy a Fidesz stagnálása mellett az összes párt támogatása drasztikusan csökkent.

Úgy látszik, a totális politikai apátia jeleit mutatja a magyar társadalom. Egyre csökken azoknak a száma, akik szavaznának egy pártra. Azok a pártok, akik valamilyen formán a magyar demokrácia megújításának ígéretével kecsegtettek is rohamos tempóban apadnak (az EP választás óta a Jobbik szavazótábora az akkori kétharmadára, az LMP tábora harmadára csökkent). Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem: az emberek meguntak mindenféle politizálást - a mutyizósat is, meg a világmegváltósat is. Amikor semmi se jó, akkor pedig nincs tovább.

Észre kell azonban venni, hogy a két legújabb szereplő eltérő okok miatt veszítette el tömegével szavazóbázisát. A Jobbik túlzásba vitte, az LMP pedig nyomát se mutatta annak, amit jobb híján most "erő"-nek fogok nevezni. Kettejük közül a Jobbik több szempontból is szerencsésebb helyzetben van:

  • Nyolcszor akkora szavazóbázis, ez vélhetően már nem nagyon fog tovább errodálódni.
  • Az erőből visszafogni könnyebb mint a semmiből gerjeszteni.
  • A nemzetközi (kiemelten a szlovák) események a Jobbik malmára hajtják éppen a vizet, ez szinte elapadhatatlan üzemanyag.
  • Köztudatban tudta és tudja tartani (vagy tartatni) magát.

Sajnos be kell látni, hogy ehhez képest az LMP csak egy hangosabban kibuggyanó fing volt, különösebb szag nélkül. Ha alaposabban szemügyre vesszük az egész eddigi teljesítményüket, egyértelmű hogy:

  • Saját szavazóbázisa alig akad - egy ideig hízlalták a potyázók, de ezekre nem lehet alapozni azért.
  • Semmiféle erőt sem képes felmutatni, eredményeinek zöme megkérdőjelezhető, amit elértek pedig marginálisnak tekinthető.
  • Semmilyen nemzetközi folyamat sem erősíti hátszéllel, de még belpolitikai sem.
  • Kivonult a köztudatból - vélhetően már a rájuk szavazók egy része sem emlékszik erre a formációra.
  • Üzeneteik sekélyesek, sablonosak, semmit mondóak vagy egyszerűen csak másodvonal beliek.
  • Kiragadott ügyeik amatőr módon kezelt populáris témák.

Feltehetően gőzük sincs arról, hogy a magyar választópolgároknak mire van szüksége, vagy ha van, akkor sem azzal foglalkoznak. És hát meg kell mondanom, szerintem sokak helyett fogom megtenni: köszi, a beleszaromságból pont elég volt az elmúlt 20 évben. Egy ekkora párt nem nyaralhat, nem pihenhet, és fingania is csak választópolgári felhatalmazással szabad ha valamit el akar érni. Ezek az emberek viszont ugyanazt csinálják mint az eddigi összes rendszerváltó pártunk emberei: beszélnek, beszélnek, beszélnek, néha tessék-lássék csinálnak valamit hogy az is ki legyen pipálva, aztán csak beszélnek és beszélnek... uuuuncsiiiii.

Az embereknek világos, könnyen elmagyarázható, rövidtávon is felfogható és kivitelezhető megoldások kellenek. Attól, hogy elmennek uborkát szedni egy TSZ-be, nem lesz világos senkinek sem, hogy ez hogyan fogja javítani a közbiztonságot, az ország nemzetközi megitélését, a szomszédok hozzánk való viszonyát, és hogyan számolja fel a bankok rugalmas szerződésmódosítási gyakorlatát - azt pedig végképp senki nem érti, hogyan szűnteti meg ez majd a pofátlanságnak csak súlyosan finomítva nevezhető gigantikus korrupciós ügyeket.

Nem segíti elő a párt fejlődését sem a fejetlenség, sem az indokolatlanul paranoid (már-már rögeszmés) felvételi rendszer sem. Ahhoz, hogy az LMP - és minden más magyar ökopárt - deklarálható sikertelenségének okát megértsük, meg kell érteni: az ember, egy önző geci, először a saját testi épsége, a családja boldogulása, a munkahelyi és anyagi előmenetele érdekli, és csak eztán a globális felmelegedés, meg a tőkeglobalizáció és a többi. Esetleg. Ha.
Olyan jólét, gazdasági, társadalmi stabilitás, ami lehetővé teszi a magasabb szellemű ügyek befogadását sem ma, sem holnap, sem 20 év múlva nem lesz Magyarországon. Attól, hogy ez sajnálatos, a tény még tény marad. Nincs igény erre, amíg az ember rettegve lép ki az utcára, rettegve tereli ki a jószágait, amíg épp csak annyit keres amiből pont nem hal éhen. A Jobbik ezt fel tudta ismerni - a szellemi tőkéjére oly` büszke LMP viszont még fényévekre jár a magyar rögvalóságtól: fiúk, le kéne szállni mert a magasból a földi látképet súlyos felhőtömegek takarják ám ki!
 

 » PHP-Sparcle.com
  • Ha saját webes megjelenésre vágysz.
  • Ha a meglévő oldalad lassú, hibás vagy biztonságtalan
  • Ha a régihez vagy ahelyett új dolgok kellenek

A bejegyzés trackback címe:

https://nonplusultra.blog.hu/api/trackback/id/tr61343545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.09.02. 18:40:26

Huh... Ez a bejegyzés "fingpuffogtatás". A Medián augusztusi felmérésében az LMP-nek 2%-a, az MDF-nek és az SZDSZ-nek pedig 1%-a volt. Ez azt mutatja, hogy az LMP-nek sikerült magát 1-2%-on stabilizálnia. A Nézőpontnak volt egy kutatása, ami azt bizonyította, hogy az LMP szavazóbázisa a legelkötelezettebb. Ebben még a Jobbikot is megelőzi. Tehát az az állításod is csupán "fingpuffogtatás", hogy az LMP-nek nincs szavazóbázisa.
Fikázni persze könnyű. Főleg olyanokat, akik mögött nincsenek autópályaépítő cégek milliárdjai, hanem önkéntesek munkájából építkeznek, és persze amatőrködnek is sokat.

Pollack 2009.09.12. 13:38:44

KOppány már leírta az egyik lényeges pontot. Az LMP mögött nincsenek milliárdok, érdekelt pénzügyi körök.
A Jobbik mögött nyilvánvalóan vannak, s nekik már állami támogatás is jár a 2006-os szereplésük okán.
Az LMP februárban alakult, míg a Jobbik 2003-ban.

Érzed, hogy ezen információk mentén a fentebbi írásod enyhén szólva harmatgyenge?

prometheus_X 2009.09.14. 15:15:59

Ennyire azért én is tisztában vagyok a párt dolgaival.

Sehol sem írtam, hogy az LMP mögött milliárdok állnának. Amikor erre hivatkoztok, légből kapott szavakat akartok a számba adni, ami nem szép.
Egyik párt anyagi helyzetét sem boncolgattam, mert nem ez volt a poszt tárgya.

Az sem volt a poszt tárgya, hogy kinek elkötelezettebbek a hívei. A százalékok voltak a poszt tárgya, és az abból levont végkövetkeztetés, ami szerint a választópolgárok a felmérés idején azon erősödő véleménye mutatkozott meg, miszerint magasról szarnak a politikára, benne - ha tetszik, ha nem - az LMP-re is.

Attól, hogy a 2% nagyon elkötelezett, a 2% továbbra is csak 2% marad. Ne vitatkozzunk azon, hogy ki mit pufogtat. Úgy érzem hogy joggal vannak kifogásaim az LMP-t illetően, és amikor ezeknek hangot adok, akkor a hangadásom is jogos. Ha Ti máshogyan látjátok, az természetesen nem baj, sőt örvendetes hogy többen többféle módon látunk dolgokat. De ne akarjátok megmagyarázni ilyen félrealapozott érvekkel, hogy nincs igazam, mert abból konstruktív vita sosem lesz - pláne meggyőző nem.

Internetet a társadalom nagy része használ, az LMP célközönségének túlnyomó része szintén. Tudom nagyon jól, hogy egy internetes kampány sem olcsó, de szakmai érintettség okán azt is tudom, hogy a TV-s és plakátos megoldásokhoz képest jelentősen kevesebbe kerül, kellő kreativitással és egy-két elkötelezett pártközeli szakember bevonásával pedig majdnem ingyen megoldható.
Ha Ti ilyen körülmények mellett sem tudtok eljutni a célközönséghez, az nem az én- vagy a célközönségetek hibája, hanem a Tiétek. Ez pedig megint egy olyan dolog, aminek az ellenkezőjéről nehezen hiszem, hogy meg tudnátok győzni.

Pontosan azért pártoltam el az LMP-től, mert nincs önkritikája, és az erre való törekvésnek még csak írmagját sem találtam. Sosem fogok támogatni olyan pártot, amelyik képtelen arra, hogy magába nézzen, mielőtt kifelé kezd el ujjal mutogatni. És ha tetszik, ha nem, a kommentjeitek is csak megerősítik ezt a problémát.

prometheus_X 2009.09.14. 15:20:40

"Attól, hogy a 2% nagyon elkötelezett, a 2% továbbra is csak 2% marad"

Ehhez fűznék még hozzá annyit, hogy az EUP választás idején több, mint 2%-ot kaptatok. Tehát jogosan feltételezem, hogy a hiányzó szavazatszám a potyázók (nem elkötelezettek) szavazatainak volt köszönhető. Tehát ezek is vannak. Nem is kevesen, ha arányaiban nézzük a számokat. Pár hónap alatt majdnem fele annyira esett miattuk az LMP támogatottsága.

Pollack 2009.09.15. 12:31:39

A közvélemény-kutatásokról pont a készítőik állítják, hogy semmit sem érnek, szóval én nem is vonnék le következtetéseket ezekből.

Azt viszont nem hiszem, hogy ha a Jobbik és az LMP helyzetét vizsgálod, akkor a szövegkörnyezetből (értesd: a háttértől függetlenül) kiragadva teheted azt.
Ez olyan mintha az USA és Mo. gazdasági helyzetét vizsgálnád, anélkül, hogy figyelembe vennéd az elmúlt évszázadokat, s a földrajzi elhelyezkedésüket. Szerintem.

És hidd el, van önkritikánk, de ezt nem szokás kifelé propagálni. Az felérne egy politikai öngyilkossággal.

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.10.21. 09:36:49

Hello,
remélem az utolsó komment óta eltelt időben kicsit megbékéltél az elempével; a választópolgárok mindenesetre úgy döntöttek, hogy inkább a korábbi jóslatodat (nonplusultra.blog.hu/2009/06/08/a_baloldal_megasta_sajat_sirjat) teljesítik be. Az utolsó kv-kutatás legalábbis 4%-ot mér az LMP-nek, 1-et az MDF-nek és 0-t az SZDSZ-nek: www.fn.hu/belfold/20091020/62_20_ra_vezet/

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.26. 23:37:48

Az a helyzet, hogy prometheus_X észrevételeinek pontosságát semmilyen tekinteben nem változtatja meg, ha az LMP-nek időközben sikerült éppen néhány százalákkal növelni a népszerűségét. Ezt valaiféle érvként fölhozni az elhangzottakra válaszul éppen olyan logikátlan, görcsösnek is nevezhető hárítási kísérlet, mint a korábbiak. Az érthető, ha a párt híve örül neki, de mint érv ez semmi. Az értelmes megközelítés ilyen helyzetben nem a látszat megmentésért folytatott küzdelem, a szóvátett probléma tagadása, a mentségkeresés, hpogy jaj de mi szegények vagyunk (aminek mindehhez köze nins) hanem a másik ember meghallgatása, szempontjainak érdembeli mérlegelése. Hatalami pozícióból ugyan lehet valami értelme az ilyen erőlködésnek, de azon kívülről igazán nem célravezető, ha a cél a pért népszerűbbé tétele. A kívülálló számára egyértelmű, hogy az LMP az őt bírálót nem megérteni akarja, csak legyőzni, száját befogni, elhallgattatni. Kevés rosszabbat mondhatna el magáról, mint amit ilyen magatartással elmond. Semmiben nem különbözik ezek szerint minőségileg más pártoktól. Mit ér hát a nagy a etikusságot sugalló név, jelszó? Különösen elszomorító rájuk néve, hogy olyannal szemben viselkednek így aki pedig a maga részéről nagyon sok bizalamat előlegezett nekik. Szakítani kellene már azzal a fölfogással, hogy aki bírál az ettől ellenség, azt le kell hurrogni.
süti beállítások módosítása