Ahogy szárba szökött a volt kormányfő Bajnai Gordon - a Bertelsmann Stiftung csoport politológiai "road-show"-jának budapesti állomásán tartott - hosszú idő óta első átfogó nyilvános beszédének híre, úgy latolgatja visszatérésének lehetőségét szinte mindenki. Mivel a beszédről már több blogon is írtak, itt most Bajnai karakterét elemezném, és ezen perspektívából közelíteném meg lehetséges visszatérését.

Sokan kezdik ki Bajnai karizmáját elsőként (holott láthattunk már olyan példát, amikor egy teljesen karizmátlan politikai képződményből miniszterelnök lett). Definiáljuk a karizmatikusságot:

Ha az eredeti, teológiai jelentéstől elvonatkoztatunk, karizmatikusnak azt a személyt tartjuk, aki puszta személyes kisugárzásával képes magára irányítani a figyelmet és képes ezt huzamos ideig (megjelenésének kezdetétől annak végéig) megtartani.
A karizmatikus képességek általában: tisztán szólás (szónoklás), hangulatfokozás akár szélsőségességig víve is, igézés (erős, "ellenállhatatlan" szexuális vonzalom keltése), empátia-, megértés-, elfogadás keltése (olyanokban is, akik alapvetően nem empatikus természetűek), nagyszámú közösség helyes ("igazságos", "bölcs" és "megfontolt") vezetésének adottsága, az emberekbe látás adománya ("tisztán látás").

Sokan a karizmatikusságot kizárólag a szónoki adottságokhoz társítják, ami nyilvánvalóan abból ered, hogy ezek általában egy "jó" politikus vagy vezető megkülönböztető képességei - ez azonban tévedés. Szerintem tehát baromság, amikor valaki azt állítja, hogy Bajnainak nincs karizmája. Az ismeretségi körömben (és hallótávon belül, amerre jártam) úgy tapasztaltam, hogy rengeteg támogatója akad (még Fideszes ismerősök is szimpatizáltak vele), sokan semlegesen viszonyultak hozzá és csak nagyon keveseknek volt kimondottan ellenszenves (akkor is többnyire a Wallis-os ügye miatt).

Bajnai tehát érzékelhetően karizmatikus - máskülönben nem lenne magyarázható a személyéhez kapcsolható szimpátia - de ez nem úgy mutatkozik meg, mint például Orbánnál, vagy a kezdetekben Gyurcsánynál. Összehasonlításképp: Medgyessynek nem volt karizmája, a kampánya befejezte után senki nem figyelt rá - Bajnaira az emberek sokkal inkább odafigyeltek, korából, megjelenéséből, a beszédstílusából adódóan pedig olyan figurának tartom, akivel könnyű azonosulnia igen sokmindenkinek. Vele ellentétben Medgyessy az emberek fejében a valaha volt legpuhapöcsebb miniszterelnökként maradt meg. Ez éles különbség annak ellenére, hogy rendszeresen hasonlítják őket egymáshoz.

Bajnai karizmája nem szónoki képességén áll, hanem a beképzeltségtől mentesen megjelenített önbizalmon és azon, hogy a megbízhatóságot, a megbízható, megfontolt, bölcs vezető képét sugározza kifelé.

Az utóbbi értékkel ma talán egyetlen politikus sem bír, és ez az, amitől Bajnainak "nyugat-európai politikus" attitűdje van, amit az emberek úgy érzékelnek, hogy "ő nem középkelet-európai stílusú". Egy ilyen katyvaszos évtized után, és egy Orbán-kormányt követően azt hiszem már az is elég lenne a sikeréhez, ha ezt a "nem középkelet-európai" vonását ki/felhasználja a hozzá illő módon.

Abban is biztos vagyok, hogy a következő ciklus választási kampányában a legfőbb különbségtétel a szavak és tettek egymáshoz viszonyított aránya lesz az Orbán-kormány és az induló ellenzéki pártok kommunikációjában. Bajnai sokat tett és viszonylag keveset beszélt, annál pedig kevesebb luftot mondott. Az Orbán-kormány fröcsögő, "verbofil" kormányzási stílusát tekintve pedig ez megint csak olyan pont, ahol Bajnai sokszor erősebbé válik majd, mint bármelyik potenciális jelölt. A sokat beszélő politikus-karaktereknek a következő választás nem fog kedvezni, az emberek többségének már most teli van a töke a Fidesz-KDNP kommunikációs (és kormányzási) stílusával, úgy, hogy még csak a kormányzás első felénél járunk!
Azt pedig, hogy ez a kommunikáció a Fideszben valaha is meg fog változni, erősen kétlem. Ha csak törvényileg nem biztosítják maguknak a következő választást, akkor 2014-ben új kormányt fogunk választani, és több mint valószínű, hogy egy "szürke eminenciás" típusú, de szimpatikus, valamelyest karizmatikus és szakértelemmel rendelkező politikust fog óhajtani a többség - ez pedig Bajnai terepe, vagy a hozzá nagyon hasonló karaktereké (mindenesetre hasonló hitelességi bázissal bíró hasonló karakterű és kormányképes politikusról nem tudok rajta kívül).

A bejegyzés trackback címe:

https://nonplusultra.blog.hu/api/trackback/id/tr862823279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása